Rigtig mange unge tager den kloge beslutning om at uddanne sig. At tage en uddannelse betyder meget for både den pågældende unges fremtid, men også for Danmarks fremtid. Danmark har nemlig hele tiden brug for nyuddannede unge med friske ideer klar i ærmet og nytænkning af allerede eksisterende produkter og systemet. Dog kan alt dette være lidt af et pres for de unge mennesker, for med sådan en indstilling fra det danske arbejdsmarked siger det sig selv, at det er de bedste af de bedste, der står forrest til en lang række jobs. Derfor har vi i denne artikel givet dig nogle redskaber til, hvordan du kommer godt og forberedt ud på arbejdsmarkedet uden at have været topeleven på universitetet eller lignende.
Tilegn dig erfaring
Dette råd gælder dig, der ikke er nyuddannet endnu, men bliver det inden for de næste cirka fem år. Dette råd går nemlig ud på, at du skal kaste dig selv ud på arbejdsmarkedet så tidligt som muligt. Nogle har været på arbejdsmarkedet, siden de var tretten-femten år, imens andre slet ikke har været der endnu, når de starter på universitetet eller en anden videregående uddannelse. Hvis du er en af dem, der ikke har været på arbejdsmarkedet endnu, når du rammer den videregående uddannelse, er det bare med at komme i gang med at søge arbejde. Al erfaring, du kan tilegne dig i dine studieår, vil kunne hjælpe dig, uanset om det er studierelevant eller ej, når du senere skal ud i et fuldtidsjob. I de større byer er der mange muligheder, når det kommer til studiejobs, og det er som regel også til at finde noget, der har en vis relevans for den uddannelse, som du går på. Husk også, at det ikke er en skam at skifte job undervejs. Selvom det er godt at få meget erfaring ét sted, er det også godt at kunne vise senere, at man har prøvet lidt af hvert og er tilpasningsdygtig.
Den gode ansøgning
Når du skal ud på arbejdsmarkedet efter uddannelse, er det vigtigt, at du forstår, at den gode ansøgning er indgangen til en jobsamtale og senere til et potentielt job. Derfor betyder det altså utrolig meget, at du skriver en god ansøgning, hvor du gør dig bemærket.
Først er det vigtigt at huske, at du altid skal målrette din ansøgning efter den pågældende arbejdsplads, da det er de færreste, der søger lige præcis det samme. For noget andet gælder det om, at du udnytter al din erfaring i din ansøgning. Det vil sige, at du drager alt det positive, som du kan ud af din tid i f.eks. en brugs. Foruden at skrive en ansøgning skal du også skrive et CV. Se en CV-skabelon her, så du har nogle retningslinjer for din ansøgning.
Vær ikke kræsen
Vigtigt er det, at du i starten af din jobsøgning ikke er kræsen. Der er mange ligesom dig, der står og søger job, og der er derfor mange om kampen. I starten gælder det bare om at få et job, hvor du kan udnytte dine kompetencer bare en lille smule. Husk, det altid er muligt at søge videre, selv efter at du er kommet i job. Det er de færreste, der finder drømmejobbet i første hug.